Serbisk Forening Rogaland - "Ivo Andric"

Selv små prosjekter hjelper

.

Her er en liten eksempel at selv små prosjekter hjelper og bringer mye glede til de som trenger det mest.

Zorica Flovik sammen med sin man Knut Flovik Thoresen og Hisøy familiesøndagsskole har gjennomført projekt med å gjenoppbygge lekeplass / stadion i Domor Naselje, Mordica Republika Srpska.

Dobor Naselje ligger langs elven Bosna, i utkanten av Modrica langs gamleveien til Doboj, i denne landsbyen bor det kun internflyktninger fra sentral Bosnia og Krajina, mennesker som mistet alt i flommen, de fleste i denne landsbyen mistet alt for andre, noen for tredje gang. Landsbyen som består av 220 hus ble totalt oversvømt under flommen.

Knut skriver i en mail til oss:

"Siden vi har nær tilknytning til dette stedet bestemte vi oss for at dette kunne vi gjøre noe konkret med siden vi kjenner mennesker og har kontaktnett og kan følge opp. Dette er etter vår mening helt essensielt for å unngå korrupsjon.
Siden vi hadde små midler tilgjengelig bestemte vi oss for å satse på et prosjekt for barn og unge da disse ofte kommer i andre rekke når man trenger det mest nødvendige for å overleve.
Vi hadde for små midler til å hjelpe de enkelte barnefamilier uten at det ville blitt en urettferdig fordeling, så vi landet på at et prosjekt med å gjenoppbygge sportsstadion og lekeplass var det mest nødvendige, da denne var totalt ødelagt av flommen.
Dette var også et prosjekt som var realistisk å gjennomføre innen rimelig tid.
 
Min kone Zorica som var den som gjorde mesteparten i dette prosjektet og Hisøy familiesøndagsskole holdt basar hvor det ble samlet inn rundt 20 000kr, resten kom til i form av gaver.
Arbeidet ble gjennomført ved hjelp av tre frivillige naboer og landsbyens ungdommer, samt et innleid lokalt firma som tok seg av sveising og elektrisitet.
Nå er stadion ferdig, og dette arbeidet er avsluttet til en pris på rundt 25000 NOK. 
Det nytter å gjøre slike små prosjekter, men da må man følge opp selv fra A - Å.

Bildene viser noen av ødeleggelsene, alt av benker, mål, belysning, basketballkurver og lekeapparater var knust. I tillegg var deler av asfalt og sement ødelagt. Stadion ble brukt som lagringsplass for søppel og døde dyr etter flommen."

 


Knut Flovik Thoresen: TIL NORGE FOR Å DØ

Under den andre verdenskrig ble 4060 fanger sendt fra det tidligere Jugoslavia til Norge som slavearbeidere. 2398 av dem mistet livet. De fleste døde i fem fangeleirer i Nord-Norge. Mens leirene var underlagt tyske SS, var ufattelige pinsler og ren utryddelse en vesentlig side ved driften. Over 90 prosent av disse fangene var serbere, og mange av dem ble sendt til Norge som en del av et folkemord.

Forfatter: Knut Flovik Thoresen
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 172
Innhold: Illustrert
Forlag: Forl. Kristiansen
Språk: Norsk Bokmål
Serie: K-dokumentar
ISBN/EAN: 9788292844267
Kategori: Historie og arkeologi

Bestil

Tags: Domor Naselje Modrica Republika Srpska Knut Flovik Thoresen Zorica Flovik Hjelp etter flomkatastrofen

Web hjelper

Hvis du har lyst til å hjelpe med vedlikehold av disse sider ber vi deg ta kontakt med oss.

Frivillig hjelp er alltid velkommen.

Tusen takk

Kontakt oss